Varenna » Specials » Gedrag konijnen

Omgaan met je konijn en het beter leren kennen

Omgaan met je konijn en het beter leren kennen Konijnen zijn leuke, intelligente, speelse en zachtaardige dieren. De meeste mensen zijn dol op hun konijn. Toch kunnen veel konijnenbaasjes nog meer uit het contact met hun huisdier halen dan ze nu doen. Ook kunnen er onder bepaalde omstandigheden alsnog problemen ontstaan met het gedrag van een konijn. Niet zelden is dat het gevolg van onbegrip over wat het dier wil of nodig heeft. Door je konijn beter te leren kennen en begrijpen kun je veel problemen vermijden en een leuker contact met je dier hebben. Artikelindeling (interne links)

Omgaan met je konijn

Konijnen behoren tot de slechts begrepen huisdieren. Dat komt omdat ze vaak in dezelfde categorie woden geplaatst als cavia's, andere knaagdieren of wellicht parkieten en kanaries. Dat is niet helemaal terecht. Ondanks het feit dat er veel overeenkomsten zijn tussen konijnen en met name cavia's, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen.

Zo is het konijn een relatief gezien erg pienter dier. Dat heeft een aantal leuke en interessante kanten, maar zorgt er ook voor dat er een langere 'gebruiksaanwijzing' is dan bij andere kleine huisdieren. Bovendien hebben inetlligente dieren een grote behoefte aan uitdagingen in het leven en dat geldt voor konijnen zeker ook.

Verder is het konijn een energiek dier dat letterlijk en figuurlijk veel ruimte nodig heeft om de pootjes te kunnen strekken. Konijnen kunnen immers springen en dat maakt dat een ruimte als snel wat klein voor ze is.

Wie zich echter een beetje verdiept in de aard van het beestje en daar beter mee om leert gaan, zal merken regelmatig verrast te worden door zijn of haar konijn. Verder is er waarschijnlijk meer directe communicatie met je dier mogelijk dan je had gedacht.

Kun je een konijn trainen of opvoeden?

Dat is momenteel een relevante vraag, maar er is nog geen eenduidig antwoord op mogelijk. In meer recente jaren heeft een toenemend aantal mensen geprobeerd om konijnen te trainen en ze dingen te leren. De resultaten hiervan zijn veelbelovend. Het blijkt dat je konijnen beter kunt trainen dan lang werd aangenomen. Het is zelfs mogelijk om een konijn een eenvoudig behendigheidscircuit te laten lopen, vergelijkbaar met dat voor honden (maar natuurlijk wel in miniatuuruitvoering). In de VS, Groot-Brittannië en Scandinavië bstaat deze hobby zelfs al vele jaren.

Dat wil echter nog niet zeggen dat we konijnen als huisdier nu ook kunnen trainen en opvoeden op de manier dat we dat met honden doen. Een konijn kun je niet zo gemakkelijk aanleren om naar commando's te luisteren. Bovendien zijn konijnen van nature niet erg gericht op het volgen van een leider of baas. Bovendien is de kennis van het trainen van een konijn nog erg primair en voor de meeste mensen nog niet beschikbaar of toepasbaar.

Datgene dat je voorlopig wel kunt doen is het gedrag van een konijn sturen. Daarvoor zijn, afhankelijk van de situatie, diverse mogelijkheden, zoals:
  • Ongewenst gedrag van het konijn doen stoppen door het een beter alternatief te bieden.
  • Ongewenst gedrag doen stoppen door dit op een verantwoordde manier te ontmoedigen.
  • Konijnen lokken of belonen met eten (een wortel!) en vers hooi.

Rekening houden met de wensen en noden van je konijn

Veel problemen tussen mens en konijn ontstaan doordat het baasje niet afdoende rekening houdt met wat het konijn wil of nodig heeft. Dat komt eerder voort uit onwetendheid dan onwil. Het konijn kan niet praten, dus wij begrijpen niet zonder meer wat het wil. Andersom gezien kan het konijn echter ook niet raden dat wij het niet snappen. Dat kan gemakkelijk een boos, bang of gestresst dier opleveren.

Dat een konijn snel zo reageert komt omdat het in het wild een prooidier is voor veel roofdieren en dus veel bedreigd wordt. Het is daardoor permanent op zijn hoede en gaat snel over tot een verdedigende reactie of vluchtgedrag.

Daarnaast moet een konijn voldoende gelegenheid krijgen om zijn energie kwijt te raken, want anders kan het behoorlijk gefrustreerd raken. Iets dergelijks kan ook gebeuren als het een slechte verzorging krijgt, bijvoorbeeld doordat de kooi niet vaak genoeg wordt verschoond.

Gefrustreerde konijnen zijn meestal geen lolletje. Die gaan onrustig heen en weer springen in hun kooi, met hun poten bonken, snauwen of bijten. Gelukkig kan dit allemaal gemakkelijk worden voorkomen.

Iedereen die leert om wél rekening te houden met zijn konijn(en), zal merken dat daar een hoop voor terugkomt.

Deze special

In deze special heb ik een aantal artikelen verzameld betreffende het gedrag van konijnen. In deze artikelen wordt ook altijd ingegaan op hoe je in allerlei voorkomende omstandigheden het beste met je konijn kunt omgaan. Hieronder volgt een korte inleiding op de betreffende artikelen. Zie voor de bijbehorende links de lijst onderdaan deze tekst.

Konijnen: lichaamstaal en geluiden

Er is al redelijk wat bekend over de 'taal' van het konijn. In dit artikel kun je van tal van geluiden en handelingen lezen wat die betekenen. Daarna weet je precies wanneer je konijn vrolijk en tevreden is of juist bang of boos.

Konijnen los in huis en in de tuin

Omdat konijnen veel bewegingsruimte nodig hebben, kun je ze niet de hele dag in de kooi laten zitten, want dat gaat geheid mis. Het in huis of tuin los laten lopen van een konijn heeft echter ook een gebruiksaanwijzing. Lees hier hoe je dat veilig en verantwoord kunt doen.

Konijnen zindelijk maken en houden

Een konijn dat regelmatig of misschien zelfs permanent in huis losloopt dient natuurlijk wel zindelijk te zijn. Lees hier hoe je dat een konijn kunt aanleren. verder kun je ook lezen wat je kunt doen als jouw konijn zijn zindelijkheid opeens weer verliest.

Als je konijn of cavia dood gaat

Bij een erg ziek of overleden konijn weten mensen vaak minder goed wat te doen dan bij een hond of kat, omdat ze minder bekend zijn met de gebruikelijke gang van zaken. Krijg je echter te maken met een ziek of dood dier, kun je hier lezen wat verstandige keuzes zijn.

Hopelijk draagt deze special inderdaad bij aan een beter begrip tussen jou en je konijn. In ieder geval veel leesplezier gewenst!

Vriendelijke groeten,
Varenna
Konijnen: lichaamstaal en geluiden

Konijnen: lichaamstaal en geluiden

Konijnen hebben slecht ontwikkelde stembanden, waardoor ze niet beschikken over een duidelijk herkenbaar dierengeluid als blaffen, blaten of kakelen. Toch weten ze op tal van manieren te communiceren…
Als je konijn of cavia dood gaat

Als je konijn of cavia dood gaat

Rond het overlijden van konijnen en cavia’s heerst veel onzekerheid. Wanneer moet je met een ziek dier naar de dokter? Hoe kun je zien of het dood is of niet? Wanneer is het verstandig het beestje te…
Konijnen los in huis en in de tuin

Konijnen los in huis en in de tuin

Konijnen zijn energieke dieren die liever vrij in huis rondlopen, ook voor langere periodes. In principe is dat goed te doen. Om het op een veilige en tevens leuke manier te organiseren zijn wel aanpa…
Konijnen zindelijk maken en houden

Konijnen zindelijk maken en houden

Konijnen zijn van nature best zindelijke dieren. Ze houden er niet van om hun hele nest te bevuilen en kiezen daarom voor een zo klein mogelijk hoekje, waarin ze al hun behoeftes doen. Dat is ook zo a…
Gepubliceerd door Varenna op 29-08-2011, laatst gewijzigd op 23-09-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Self, Wikimedia Commons (Publiek domein)