Geschiedenis van de 19de eeuw en de industriële revolutie
Voor veel mensen is de negentiende eeuw, vaak vereenzelvigd met het Victoriaanse tijdperk, de nostalgische periode van gaslicht, stoomtreinen, foto’s in sepia, hoeden en hoge bi's. En inderdaad, al deze zaken hebben de negentiende eeuw in belangrijke mate gekleurd. In de tijd zelf was er echter geen sprake van nostalgie, maar juist van een ongekend dynamische vooruitgang. De industriële revolutie die eind achttiende eeuw begon, kwam gedurende de negentiende eeuw tot volle bloei. Met als gevolg dat in niet meer dan een dikke eeuw het aangezicht van de wereld en het leven van de mensen compleet veranderde op een manier die nooit eerder was vertoond in de geschiedenis.
De moderne negentiende eeuw
In de 19de eeuw kreeg het moderne leven zoals wij dat nu nog kennen vorm. De industriële revolutie was daar bijna alleen verantwoordelijk voor. Het verhaal van de 19de eeuw is dan ook bij uitstek het verhaal van de industrialisatie van de (westerse) wereld. Het blijkt nauwelijks mogelijk om ook maar iets over de geschiedenis, de cultuur, de maatschappij of het dagelijkse leven in de 19de eeuw te zeggen zonder dat de industrialisatie daarbij ter sprake komt. Tal van nieuwe ontwikkelingen namen ergens tussen 1800 en 1900 hun aanvang, al is een afbakening van 1780 – 1914, de zogeheten
verlengde negentiende eeuw, wat preciezer.
Het Victoriaanse stoomtijdperk in Groot-Brittannië
De industriële revolutie begon in de jaren 70 van de achttiende eeuw in Groot-Brittannië, met de ontwikkeling door James Watt van een stoommachine die op grote schaal bruikbaar was. In 1837 betrad koningin Victoria de troon en daar zou ze maar liefst 64 jaar blijven zitten. En daarmee was ze een zeer groot gedeelte van de tijd dat Groot-Brittannië de voorloper was in stoom- en andere techniek aan de macht. Vandaar dat de Victoriaanse tijd en het stoomtijdperk vaak als synoniem worden gezien. Groot-Brittannië was ook vaak het startpunt van andere ontwikkelingen die direct dan wel indirect uit de industrialisatie voortkwamen. Belangrijkste voorbeeld hiervan is de transportrevolutie die hand in hand ging met de industriële revolutie en aanvankelijk vooral vorm kreeg door stoomtreinen en fietsen. Maar ook zaken als het begin van georganiseerde sportbeoefening en nieuwe vormen van verlichting vinden geheel of gedeeltelijk hun oorsprong in Engeland.
Europa en de Verenigde Staten
Maar niet alles kwam uit Engeland. Ook de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland/ Pruisen hebben af en toe een voortrekkersrol vervuld. Dat gebeurde wel pas later in de eeuw, omdat deze landen in eerdere jaren te lijden hadden onder oorlogen: de Napoleontische oorlogen op het vasteland in het begin van de eeuw, de Amerikaanse burgeroorlog in de jaren 60 en de Frans-Duitse oorlog in 1870. Niettemin namen de VS en Duitsland na 1870 het technische primaat geleidelijk aan over van de Britten, zoals uit de geschiedenis van verschillende producten blijkt. Het is bijvoorbeeld goed terug te zien in de ontwikkeling van technisch speelgoed in deze jaren, waar veel over te doen was omdat het de opvoeding van kinderen in de nieuwe wereld betrof. Frankrijk kreeg ondertussen een voortrekkersrol op het gebied van kunst en damesmode, wat uitmondde in de weelderige toegepaste kunst van de Art Nouveau rond de eeuwwisseling.
Nederland en België
In het begin van de 19de eeuw bepaalde koning Willem I dat hij in het kolenrijke België de industrie wilde ontwikkelen en in Nederland de daarbij horende handel. Dat idee kwam na de afscheiding van België in 1830 te vervallen, maar toch niet helemaal. België zou al vroeg aan alle industrialisatie mee (blijven) doen, terwijl dat in Nederland lange tijd niet van de grond kwam. Pas in het laatste kwart van de eeuw kwam er ook in Nederland beduidend meer productie op gang en ontstonden onder meer de fiets- en gloeilampindustrie. Zo werd ook Nederland een echt negentiende-eeuws land met vrouwen in fraaie jurken en mannen met hoge hoeden die samen onder de gaslantaarns doorliepen. Gasverlichting die ooit was ontdekt door een Nederlandse professor, daar niet van.
Meer weten?
De in deze special verzamelde artikelen vertellen het hele verhaal over deze interessante en vaak verrassende onderwerpen.
Veel leesplezier!
Varenna