Varenna » Specials » Vloerbedekking

Een vloer kiezen, soorten vloerbedekking nader bekeken

Om vloerbedekking kunnen we niet heen. Bijna alle ruimtes hebben er een nodig. Niet iedere soort vloerbedekking past echter in iedere ruimte en mensen kunnen uiteenlopende wensen hebben. De ideale vloer bestaat nog allerminst. Wel wordt het aanbod van materialen en soorten vloerbedekking steeds groter en daarmee het maken van de juiste keuzes lastiger. Jezelf goed informeren is een tijdrovende klus geworden. De artikelen in deze special kunnen je daarbij op weg helpen. Ze bieden zowel algemene als meer specifieke informatie over verschillende soorten vloerbedekking. Specialindeling (interne links)

Termen

In de wereld van de vloerbedekking worden bepaalde termen soms lukraak door elkaar gebruikt, wat de duidelijkheid niet ten goede komt. Daarom eerst een overzicht van de juiste betekenissen.

Vloerbedekking

Vloerbedekking is een overkoepelende naam voor alle materialen waarmee je een vloer kunt bedekken. In principe betreft deze bedekking de gehele vloer. Hij kan van zowel natuurlijke als synthetische materialen zijn gemaakt, hard of zacht zijn en glad, ruw of wollig aanvoelen.

Een vaste vloerbedekking zit aan de ondergrond vastgelijmd of -gespijkerd.

Tapijt

Tapijt is een vloerbedekking van textiel. Hij bestaat uit een jute, latex of kunststof ondergrond waarop een bovenkant, de zogeheten pool, is aangebracht. Deze is ofwel gemaakt van losse draadeinden ofwel van lussen van garen of wol. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het woord vloerbedekking dus geen synoniem voor tapijt. Ieder tapijt is een vloerbedekking, maar lang niet iedere vloerbedekking is ook tapijt.

Tapijt komt in verschillende vormen:
  • Een kamerbreed tapijt bedekt een vloer in een kamer van muur tot muur.
  • Een vloerkleed of karpet is een afgepast, kleiner stuk tapijt dat slechts een gedeelte van de vloer bedekt. Meestal wordt dit gelegd op een andere, gladde vloerbedekking om de kamer gezelliger te maken. Vloerkleden kunnen allerlei vormen hebben, maar zijn toch meestal rechthoekig.
  • Tapijttegels zijn van textiel gemaakte, vierkante tegels waarmee je gemakkelijk een vloer kunt leggen. De naden blijven wel zichtbaar.

Zeil

Zeil is een verzamelnaam voor gladde vloerbedekkingen die opgerold kunnen worden. Daartoe behoren zowel het synthetische materiaal vinyl als de natuurlijke zeilsoorten linoleum en marmoleum. In de volksmond wordt met zeil echter meestal verwezen naar vinyl.

Vloertegels of plavuizen

Vloertegels of plavuizen zijn harde, losse vloerdelen, meestal rechthoekig of vierkant van vorm. Ze worden systematisch gelegd in een bepaald patroon en afgewerkt met voegen. Ze kunnen van verschillende materialen zijn, waaronder natuursteen, keramiek, beton en kunststof.

Parket en laminaat

Van parket of laminaat is sprake als de vloer is gelegd van losse, smalle plankstroken, zogeheten lamellen. Deze lamellen zijn meestal van hout (parket) of van bewerkt hout (laminaat), maar bestaan daarnaast in steeds meer verschillende materialen, waaronder pvc en marmoleum.

Een kliklaminaat is een laminaat dat via een groef en messing systeem gelegd kan worden, zodat de vloer niet hoeft te worden verlijmd met de ondergrond. Dat is zowel handig als milieuvriendelijk.

Industriële vloeren

Met de wat kil aandoende term industriële vloeren wordt verwezen naar strakke, naadloze , harde vloeren. Aanvankelijk werden ze vooral bij bedrijven gelegd, maar tegenwoordig zijn ze ook in trek voor woonhuizen.

Er zijn twee varianten: vloeren van beton en vloeren afgewerkt met kunsthars, meestal epoxy. Bij de gietvloer komen beide materialen samen. Andere voorbeelden zijn grindvloeren, marmerstone, flakes- of vlokkenvloeren en betonvloeren. De decoratieve mogelijkheden van deze vloeren zijn vaak hoog.

Deze special

Een vloerbedekking is een duur product dat zich bovendien maar moeilijk laat vervangen. Als hij er eenmaal ligt, zul je het er waarschijnlijk vele jaren mee moeten doen. Dan is het dus verstandig een weloverwogen keuze te maken. De artikelen die ik in deze special heb verzameld kunnen daarbij helpen.

Eén artikel geeft algemene informatie over het kiezen van vloerbedekking. Dat is het artikel :'Een vloerbedekking kiezen: waar moet je op letten'. Hierin wordt nader toegelicht welke typen vloerbedekking passen bij welke omstandigheden.

In de andere artikelen worden verschillende typen vloerbedekking wat nader onder de loep genomen. Eigenschappen worden op een rijtje gezet en voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen. Sommige artikelen reageren specifiek op bepaalde claims die fabrikanten en/of verkopers maken en de vraag of die wel kloppen. De titels van deze artikelen spreken voor zich. De bijbehorende links kun je in de lijst hieronder vinden.

Veel plezier met je toekomstige vloer en vriendelijke groeten,

Varenna

Anti-allergisch tapijt: fabeltje of echt?

Verkopers bieden steeds vaker zogeheten anti-allergisch tapijt aan voor mensen met astma of bepaalde allergieën. Deze vloerbedekking zou zelfs beter voor hun gezondheid zijn dan een gladde vloer. De r…

Een vloer van siergrind: ramp of zegen?

Vloeren van siergrind of marmerstone zien er fraai uit. De gebruikservaringen die mensen ermee hebben, lopen echter sterk uiteen. Sommigen vinden deze vorm van vloerbedekking een ramp, anderen willen…
Een vloerbedekking kiezen: waar moet je op letten

Een vloerbedekking kiezen: waar moet je op letten

Er komen steeds meer soorten vloerbedekking op de markt. Dat is natuurlijk gunstig, maar het maakt het kiezen van een vloer er niet makkelijker op. De ideale vloer voor alle omstandigheden bestaat nie…

Flakes of chipsvlokken op vloeren en wanden

Ben je op zoek naar een originele en decoratieve, maar tegelijkertijd ook praktische en betaalbare bekleding van wand, vloer, trap of plafond? Dan zijn zogeheten flakes een interessante optie. Flakes,…

Natuurlijk tapijt: jute, kokos, sisal en zeegras

Jute, kokos, sisal en zeegras zijn duurzame en milieuvriendelijke materialen die ook worden gebruikt voor het weven van tapijten en karpetten. Het zijn plantaardige materialen waaruit een vrij grove d…
Natuurlijke vloerbedekking: houten vloeren en parket

Natuurlijke vloerbedekking: houten vloeren en parket

Wie graag een karaktervolle houten vloer of parket heeft, kan dat op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier laten leggen. Mits er aan een aantal voorwaarden is voldaan, is hout een bijzonder duu…
Natuurlijke vloerbedekking: kurk, linoleum en marmoleum

Natuurlijke vloerbedekking: kurk, linoleum en marmoleum

Kurk, linoleum en marmoleum zijn gladde soorten vloerbedekking die, misschien een beetje tegen de verwachting in, zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Deze materialen worden dichtbij huis gehaald,…
Gepubliceerd door Varenna op 26-07-2013, laatst gewijzigd op 15-01-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org - 'Vloerbedekking'/ 'Tapijt'/ 'Parket'/ 'Zeil'/ 'Plavuizen'